Besøg hos tandlægen kan vække minder om traumatisk seksuelt misbrug

zin 0

Den forsvarsløshed, der har været, mens man sidder i tandlægestolen, kan give minder om seksuelt misbrug, konstaterer endodontist Eva Wolf i sit nye studie.

Hun har interviewet 13 personer, der havde sådanne oplevelser, og fandt mange er bange og undgå at gå til tandlægen, ikke dukke op til planlagte aftaler, eller forlade igangværende behandling.

“Det er meget tydeligt, at situationen hos tandlægen minder om misbrug, man tidligere har oplevet. Det er den samme forsvarsløshed og magtesløshed, der opstår i situationer med misbrug. Ved at anerkende disse reaktioner kan tandpleje bidrage til afsløringen af misbrug,” siger Wolf, lektor i endodontik ved Malmø Universitet.

Hun peger på, at tandundervisning og tandplejere er blandt de programmer, der ifølge den svenske bekendtgørelse om videregående uddannelse skal uddanne studerende om mænds vold mod kvinder og vold i nære relationer.

“Sundhedspersonale skal være opmærksomme og turde stille spørgsmålet om udsættelse for vold, selv om det kan føles svært at gøre det. Tandlæger kan så guide en patient til passende hjælp fra for eksempel en psykolog,” siger hun.

Ifølge Wolf, kan foreningen med misbrug føre til patienten afskærmning sig fra den erfaring, forsvinder mentalt og “enige om at noget” under behandlingen, mens på overfladen, de synes rolig.

“Det er en meget ubehagelig situation, og vi i tandplejen nødt til at forstå mere om, hvad det kan betyde, når patienten er med os,” tilføjer hun.

Projektet fortsætter med spørgsmål om, hvordan sundhed, mundhygiejne og livet i almindelighed er blevet påvirket af misbruget, og betydningen af pleje i tandplejen.

“Følelsen af magtesløshed gør behovet for kontrol stort. Patienten har brug for at vide, hvad der foregår, af hvem, hvordan det kan føles, og hvor lang tid en procedure tager. Hver situation er individuel, patienten skal inddrages i behandlingen og indgåede aftaler må ikke brydes. De ønsker at møde et medmenneske,” siger Wolf.

Undersøgelsen blev gennemført sammen med Gisela Priebe, lektor ved Institut for Psykologi ved Lunds Universitet, og Erin McCarthy, professor i filosofi ved University of St Lawrence, USA.

“Du skal være i stand til at modtage personens historie på en professionel måde og bevare roen, bør der være klare rutiner for dette. Det er vigtigt for patienten at turde fortælle det til en anden,” siger Priebe.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *