Gennembrud for morgendagens tandpleje hastigheder tand følsomhed behandlinger

zin 0

Ny viden om cellulære makeup og vækst af tænder kan fremskynde udviklingen i behandlingen af tand følsomhed og regenerativ tandpleje-en biologisk terapi for beskadigede tænder. Undersøgelsen, som blev udført af forskere ved Karolinska Institutet, er offentliggjort i Nature Communications.

Tænder udvikle sig gennem en kompleks proces, hvor blødt væv, herunder bindevæv, nerver og blodkar, er bundet med tre typer af hårdt væv i en funktionel kropsdel. Som en forklarende model for denne proces, forskere bruger ofte musen fortænder, som vokser kontinuerligt og fornyes i hele dyrets liv.

På trods af at museforstænder ofte er blevet undersøgt i en udviklingssammenhæng, er der stadig mange grundlæggende spørgsmål om tandceller, stamceller og deres differentiering og celledynamik, der skal besvares.

Ved hjælp af en enkeltcellet RNA-sekventeringsmetode og genetisk opsporing har forskere ved Karolinska Institutet, Det Medicinske Universitet i Wien i Østrig og Harvard University i USA nu identificeret og karakteriseret alle cellepopulationer i musetænder og i de unge voksende og voksne menneskelige tænder.

“Fra stamceller til de helt differentierede voksne celler, var vi i stand til at dechifrere differentiering veje odontoblaster, som giver anledning til dentin-det hårde væv tættest på papirmasse-og ameloblaster, som giver anledning til emaljen,” siger undersøgelsens sidste forfatter Igor Adameyko på Institut for Fysiologi og Farmakologi, Karolinska Institutet, og medforfatter Kaj Fried på Institut for Neurovidenskab , Karolinska Institutet. “Vi opdagede også nye celletyper og cellelag i tænder, der kan have en rolle at spille i tandfølsomhed.”

Nogle af fundene kan også forklare visse komplicerede aspekter af immunsystemet i tænderne, og andre kaste nyt lys over dannelsen af tandemaljen, det hårdeste væv i vores kroppe.

“Vi håber og tror på, at vores arbejde kan danne grundlag for nye tilgange til fremtidens tandpleje. Konkret kan det fremskynde den hurtigt voksende felt af regenerativ tandpleje, en biologisk terapi til udskiftning af beskadiget eller tabt væv.”

Resultaterne er blevet gjort offentligt tilgængelige i form af søgbare interaktive brugervenlige atlasser af mus og menneskelige tænder. Forskerne mener, at de bør vise sig at være en nyttig ressource ikke kun for tandlægebiologer, men også for forskere interesseret i udvikling og regenerativ biologi i almindelighed.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *